Home›Forums›Mali Oglasi›Kupujem›Stan
-
AuthorPosts
-
October 12, 2006 at 23:57 #9111
KrLeParticipantKako to mislis “zivjeli roditelji”?
Sala mala
October 13, 2006 at 07:01 #9112
B051LjKoParticipantJeje, fora s 6 + stanova ti je super… problem je što nećeš dobiti građevinsku za više od 4… znam više ljudi koji su nazovi “ho-ruk građevinari”… dakle ljudi koji su imali nešto love i skužili da je gradnja poprilično isplativa… uglavnom da skratim nakon što su oni veselo i zadovoljno pozavršavali svoje zgradice veličine 6-8 stanova prilično su se razočarali kad su skužili da to baš više nebu išlo… ne postoji termin građevinska mafija bez veze… nisam pretjerano upoznat sa detaljima ali ima neki drekec u promijeni zakona i uvjetima (podmazivanju) za dobivanje građevinske za veće zgrade…
Nadalje… teren sam računao oko 800tinjak kvadrata i to po 80 Eura, jer mislim da je ispod toga čista iluzija…. i nekakvim “zabrijavanjem” (a ne razumnim računanjem) zaključio da se za preostalih 245K eura mogu riješiti papiri i sazidati nešto…. Ako to nije 4×100 neto… jebem mu mišića, biti će 4x73Neto i što je opet dobro… Ako i zafali para, nitko nam ne brani da ne prodamo objekt u Roh bau stanju, a ako mi kažeš da se za tu lovu ne može dignuti roh-bau automatizmom ću te gađati šmrkljem… Odakle mi lova, e jebi ga, kreda… ja mogu podnijeti 70 milja, možda čak i nešto više…. a imam i neku siću ušparanu… Ako se baš nikako ne bude moglo, zahipotekirat ću stan od staraca (što mi je dosta mrsko, ali ako nema druge, jebi ga)
Bacio sam uho i osluškujem povratnu informaciju koliko komunalije, dozvole i priključci za takav objekt TOČNO koštaju…Kako god, tražim ako ništa neku slamčicu koja će mi dati nekakvu nadu da ću usjpejti riješiti stambenu PROBLEMČINU…
Zainteresiranih za sličnu ideju u principu ne manjka, i ako si i ti (potencijalno) zainteresiran, za sada nas je 4vero potencijalnih… doduše najveći problem mi se čini sinhronizacija, 4 kredita.. bla bla bla….
u biti razlog gnjavaže i mojeg maltretiranja vas leži u činjenici da želim “obraditi ovu ideju”, dakle ili odbaciti je i reći OK, to je nemoguće… degenu dovoljno si vremena izgubio odi i traži preskupo groblje od stana…. ili pak reći, hmmm uz malo truda i organizacije možda bi se i moglo….
Da skratim, ja se budem rastrčao oko dozvola, uvjeta, komunalija, priključaka i degenarija… a ti složi nekakvo idejno riješenje, ili iskopaj gotovo…. ako je 4×100 netto skupo, FuK, jebi ga, napravi nešto manje…
PS. Hmmmm kada ste radili taj luksuzni stambenjak… 1500 Eura… brrrr, samo da te informiram o cijenama u Rijeci, apsolutni minimum novogradnje koji sam našao je 1500 E po kravdratu, ali minimum i svi najavljuju da je u postojećim objektima ostalo po jos 1-2 stana, i da ce u slujedecim zgradama biti puno puno (1800-1900) skuplje… da se ne zavaravaš sa 1300E jerbo je to apsolutno nemoguće dobiti…. (polovni stanovi/novogradnje, razlike uglavnom nema)… Da te razveselim i dam ti poticaj da za izradu projekta, sjeti se samo RohBau novogradnje na doljem zametu po 1535E/m2) apsolutni, ali apsolutni degenizam…
October 13, 2006 at 07:58 #9113
BaXuZParticipant¸viš kod nas Kastavaca ti je minimalna veličina terena za gradnju stambenog objekta 1000 m2, a maximalna izgradjenost istog smije bit 30%, i tako ti sa svim tim pravilima ispunjenim, meni pred nos treba doć zgrada od 9 stanova, dobili su lokacijsku od županije, ali gradjevinsku navodno nisu, ali to je neprovjerena informacija
October 13, 2006 at 09:40 #9114
RimtuTiTukiParticipantJeje, fora s 6 + stanova ti je super… problem je ¹to neæe¹ dobiti graðevinsku za vi¹e od 4… znam vi¹e ljudi koji su nazovi “ho-ruk graðevinari”… dakle ljudi koji su imali ne¹to love i sku¾ili da je gradnja poprilièno isplativa… uglavnom da skratim nakon ¹to su oni veselo i zadovoljno pozavr¹avali svoje zgradice velièine 6-8 stanova prilièno su se
razoèarali kad su sku¾ili da to ba¹ vi¹e nebu i¹lo… ne postoji termin graðevinska mafija bez veze… nisam pretjerano upoznat sa detaljima ali ima neki drekec u promijeni zakona i uvjetima (podmazivanju) za dobivanje graðevinske za veæe zgrade…
Urbanistièkom planom nije zadan broj stanova, zadani su koeficijent iskoristenosti, i koeficijent izgradjenosti, i visina objekta do vijenca, a ponekad i broj etaza. Odnosno ako imas parcelu 1000 kvadrata a Kiz ti je 0,5 smijes graditi na 500m2, a 500m2 parcele ti treba ostati slobodno, Kig ti je recimo 1,5, dakle stambenjak ti smije biti ukupno 1500m2 brutto povrsine.Dakle ako si se drzao uvjeta mozes napraviti bilo sta sa koliko god zelis stanova. I mozes dobit dozvolu. Ali naravno ako zelis da to bude brzo rijeseno treba podmazivati.
Nadalje… teren sam raèunao oko 800tinjak kvadrata i to po 80 Eura, jer mislim da je ispod toga èista iluzija…. i nekakvim “zabrijavanjem” (a ne razumnim raèunanjem) zakljuèio da se za preostalih 245K eura mogu rije¹iti papiri i sazidati ne¹to…. Ako to nije 4×100 neto… jebem mu mi¹iæa, biti æe 4x73Neto i ¹to je opet dobro… Ako i zafali para, nitko nam ne brani da ne prodamo objekt u Roh bau stanju, a ako mi ka¾e¹ da se za tu lovu ne mo¾e dignuti roh-bau automatizmom æu te gaðati ¹mrkljem…
Rohbau 450E/m2 pa racunaj. Ali o cijenam bolje pitaj Sira
Odakle mi lova, e jebi ga, kreda… ja mogu podnijeti 70 milja, mo¾da èak i ne¹to vi¹e…. a imam i neku siæu u¹paranu… Ako se ba¹ nikako ne bude moglo, zahipotekirat æu stan od staraca (¹to mi je dosta mrsko, ali ako nema druge, jebi ga)
A na osnovu cega bi dobio kredit, na nesto moras dic hipoteku, a mislim da ti banka bas i nece dat na Stan koji nije zavrsen… Opet o ovome nemam pojima, pa treba provjerit
Bacio sam uho i oslu¹kujem povratnu informaciju koliko komunalije, dozvole i prikljuèci za takav objekt TOÈNO ko¹taju….
Nemam pojima, probat cu saznat, al u svakom slucaju puno previse, jer su per nekih 4-5 mjeseci opet digli cijene…
Zainteresiranih za sliènu ideju u principu ne manjka, i ako si i ti (potencijalno) zainteresiran, za sada nas je 4vero potencijalnih…
Kako stvari stoje, a i nakon ovih cijena sto se ovdje bacaju, ja mislim da cu uredit onaj stan na Mlaci o kojemu sam ti pricao, dobit 75m2 za 90k eura, sto mi se do jucer cinilo skupo
u biti razlog gnjava¾e i mojeg maltretiranja vas le¾i u èinjenici da ¾elim “obraditi ovu ideju”, dakle ili odbaciti je i reæi OK, to je nemoguæe… degenu dovoljno si vremena izgubio odi i tra¾i preskupo groblje od stana…. ili pak reæi, hmmm uz malo truda i organizacije mo¾da bi se i moglo….
Moglo bi se sigurno, i u svakom slucaju treba to ispitat, ali treba imat nekakav pocetni kapital… ili neznam kako dobit tako velik kredit
Da skratim, ja se budem rastrèao oko dozvola, uvjeta, komunalija, prikljuèaka i degenarija… a ti slo¾i nekakvo idejno rije¹enje, ili iskopaj gotovo…. ako je 4×100 netto skupo, FuK, jebi ga, napravi ne¹to manje…
Ma sta ces trcati oko uvjeta dok ne nadjes parcelu, nema smisla, svagdje su drugaciji. A za porojekt, nemos ga ni napravit, ni iskopirat dok nemas parcelu… A cijene dozvole, prikljucaka i ostalog cu ti ja saznat…
PS. Hmmmm kada ste radili taj luksuzni stambenjak… 1500 Eura… brrrr, samo da te informiram o cijenama u Rijeci, apsolutni minimum novogradnje koji sam na¹ao je 1500 E po kravdratu, ali minimum i svi najavljuju da je u postojeæim objektima ostalo po jos 1-2 stana, i da ce u slujedecim zgradama biti puno puno (1800-1900) skuplje… da se ne zavarava¹ sa 1300E jerbo je to apsolutno nemoguæe dobiti…. (polovni stanovi/novogradnje, razlike uglavnom nema)… Da te razveselim i dam ti poticaj da za izradu projekta, sjeti se samo RohBau novogradnje na doljem zametu po 1535E/m2) apsolutni, ali apsolutni degenizam…
Ma ovo se radilo i prodavalo pred nekih 2 i po godine, kuca je bila na ispod Peugeota na Srdocima, odnosno Martinkovcu, 200m iznad zaobilaznice, pogled prema moru, boli glava, i ovo je onda ljudima bilo preskupo, dakle nije mi jasno kad su cijene popizdile
October 13, 2006 at 09:42 #9115
RimtuTiTukiParticipant¸viš kod nas Kastavaca ti je minimalna veličina terena za gradnju stambenog objekta 1000 m2, a maximalna izgradjenost istog smije bit 30%, i tako ti sa svim tim pravilima ispunjenim, meni pred nos treba doć zgrada od 9 stanova, dobili su lokacijsku od županije, ali gradjevinsku navodno nisu, ali to je neprovjerena informacija
Mislim da je tamo donesen DPU, pa se raspitaj o uvjetima, jer ako je donesen nisu trbali trazit lokacijsku, osim ako ne idu sa nekim nebuloznim kvadraturama ili visinama, za sto neznam kako mogu imati osnove. A opet ako idu sa takvim stvarima, moraju trazit pristanak vlasnika susjednih parcela… Ali kad dobiju gradjevinsku nemos im nista..
Cim pocnu radovi, trebaju izvjesit tablu sa brojem grad. dozvole, podacima o investitoru, izvodjacu, i neznam ja cime jos… ako je nema zovi gradjevnu inspekciju, pa da vidis kako radovi staju.
October 13, 2006 at 10:43 #9116
LittleCannonModeratorU ovu raspravu bi trebalo ukljuciti i nadolazece zakone.
Jedan od njih je da nakon 31.12. 2007 nece biti moguce izvrsiti upis u vlasnicki list ako kuca ili stan nema uporabnu dozvolu. Po zadnjim procjenama u hrvatskoj svega 10% stambenih prostora ima uporabnu dozvolu.
Drugi koji je u pripremi i nezna se sa sigurnoscu da li ce se ozakoniti je zakon o hipotekama, odnosno vijednost objekta koji se stavlja pod hipoteku ce morati minimalno 30% imati vecu vrijednost od kredita, odnosno ako zelis dignuti 70K€ kredita, morati ces pod hipoteku stavit sto vrijedi 100K€. Da li je potrebno naglasiti da vrijednost objekta pod hipotekom utvrdjuje bankovni procijenitelj !sere
October 13, 2006 at 11:08 #9117
B051LjKoParticipantS uporabnim dozvolama će nastati takav kažin na tržištu da je to strašno, ali STRAŠNO… U čemu je fora…. dođe baja radi sve po propisu, lokacijska, građevinska, zida se zgrada, sve uredno, inspekcija niti a ne kaže… prodaju se svi stanovi, i u trenutku kada treba podijeliti ključeve “gazda” zamoli stanare da potpišu jedan aneks ugovora (doslovno uvjetuje ključ, šifra “štale” i Austrograd zgrada na Martinkovcu) u kojem on potkrovlje, suteren, garažu pšretvara u još dva ili tri stančića koje potom prodaje…. U tom trenutku cijela zgrada više ne može dobiti uporabnu dozvolu… ćak ni sa poslovne prostore/stanove koji imaju uredne papire… Do sada je bila jedina frka (ako nemaš uporabnu) ta da ne možeš otvoriti nikakav obrti (ured, knjigovodstveni servis, bla bla bla) a za stanare nije bilo nikakve frke… Ova frka s prijepisom znači da su mnogi kupili mačka u vreći, dakle nešto što nikad nikome neće moći prodati…
Što se kredita tiče, istina, treba ti nešto za pod hipoteku pod obavezno… ali hipoteka se može prenositi… Teren se kupi (s tim da je teren sam sebi dostatna hipoteka) i kad sve sve ostalo pripremi i ishoduje za početak gradnje dižu se krediti na “pomoćne” nekretnine (e tu se snađi druže kako znaš i umiješ) ja konkrentno mislim maltrati starce za takvo što…. “pomoćna” hipoteka je u điru dok se ne dodje do roh-bau stanja (dakle po mojom procjeni 6-9 mjeseci) i nakon toga se na prebacuje na novoizgrađenu nekretninu…
Što se kredita tiče odabranica jednog od potencijalnihradi u Zagrebačkoj banci za kreditima, doduše za poduzetnike, ali mislim da može dobro ispipati što se sve kako, kamo i na koji način može isfurati… Ja sam se poprilično dobro informirao s dizanjem klasičnog kredita za kupnjuu stanja ali o kreditima za gradnju fakat i ne znam previše… bez brige saznati ću…
Prije negoli krenem u potragu za parcelom, trebam barem okvirno znati u što se upuštam(o)…. Dakle imati četvorica i više nego potencijalnih koji će reći… Ok, pretpostavimo da imamo parcelu, upoznat sam s cijenom, idejni projekt (ljenčino vataj se posla umjesto da pucaš po cijele dane) mi se sviđa i mislim da s obzirom na sve mogu zatvoriti financijsku konstrukciju jer sam se raspitao…. dakle I am in… E tada idem u potragu… BTW. Evo nešto jeftino, Čavle 820 kvadrata za 44 milje 😀
October 13, 2006 at 11:08 #9118
BaXuZParticipantma nisu radovi uopće ni započeti. status quo zasada. DPU je donesen u Kastvu i ja ga znam skoro pa napamet, isto tako imam i primjerak njihove lokacijske i projekta, 9 metara visine do vijenca, sve u skladu s planom. Nego sam samo htio ukazat nasem dragom investitoru Iljku kako se da i više stanova ugurat u manje kvadrata, i to još s nekoliko garaža. Ali Iljko, pošto vidim da malo više od tebe znam o problematici, samo da ti napomenem da je prodaja stanova konačno krenula silaznom putanjom, malo se tržište zasitilo, svi bi htjei biznis s gradnjom stanova, broj izvođača radova, investitora i novih zgrada je sve veći a kupaca s kešom ili onih kreditno sposobnih, sve manje. Ako već hoćeš bit samostalan potraži stan u nekom manje popularnom dijelu grada, odnosno prigrada, i izbjegavaj jeftine novogradnje, nisu jeftine bez razloga, zbog nečega se teško prodaju ili su totalni šlamperaj u izradi. Evo recimo, frend je kupio stan u novogradnji u pazisad: Donjim Jugima, ima pogled na straznju stranu grada Kastva, goli rohbau, sam ga uredjuje vec jedno godinu i po, izvedba je tolko šlampasta da je to čudo a vlasnik odnosno investitor je sam sebe tolko zajebo u kvadraturi, ko da je dizaličar radio projektnu dokumentaciju, da je moj frend na kraju profitirao sa extra 20m2 koji su ostali neiskorišteni pod kosim krovom plus bonus na stepeništu ispred njegovog ulaza je terasica, a na katu nema nikog drugog, znači još jedno 6-7 m2 pride. Sve to skupa ga je dosta jevtino izašlo s obzirom na freebies, ali i nije s obzirom na broj popravaka i izmjena koje je izvodio. Ako se dobro sjećam riječ je bila o oko 65 keka ojra za nekih 50-ak m2. Goli rohbau, znači i bez žbuke na zidovima
October 13, 2006 at 11:10 #9119
B051LjKoParticipantBTW što se cijena stanova u rijeci tiče, cijene su apsolutno podivljale… 1500 Eura je prije 2ipo godine bilo turbo skupo, danas je to cijena za vulgaris zgradu… .Sestra mi je kaparirala stan prije niti (još nije gotova) po 1250 što je tada bilo malo skupo (jer se dalo naći i po 1100) ali danas ispada da je napravila turbo dobar job jer u trenutku dizanja krede prolazi i 20% ispod tržišne cijene…
October 13, 2006 at 11:21 #9120
B051LjKoParticipant@Bax
Kako bi bilo zgodno da mogu naći jeftini stan u prigradu, dakle neatraktivnom dijelu…. Jednostavno ih nema… nope, nada…. ima naravno, ali ne jeftinih… Pojam jeftine novogradnje kod nas baš i ne postoji (osim ako ne nazovemo 1500E ua lošu i nekvalitetnu novogradnju)… Evo uzmimo tvog prijatelja u Donjim Jugim (znam kamo su, i nimalo su atraktivni) 50 kvadrata za 65 milja ojra?! za goli Roh-Bau… prije godinu i po dana… bax ili si ti krivo zapamtio, ili ti se frend žestoko zajebao, pa u to treba ulupati još torbu novaca da počne ličiti na nešto… Spomenutih 1250 E na zametu (iza baptističke crkve) je bilo prije godinu, i za ključ u ruke…
Uglavnom, ako naiđeš na kakvu jeftiniju novogradnju, može i u tvojem susjedstvu… samo viči…
Po mojem mišljenju u Rijeci vlada kronični, ali kronični nedostatak stambenog prostora i jedini mogući razlog padu prodaje je porast cijena od 20% godišnje što je abnormalno i sasvim je razumno da ga gomila ljudi ne može pratiti… Uostlom sve mi se više čini da je Burza krcata stanova sa groZno prenapuhanom cijenom te koji se iz tjedna u tjedan ponavljaju bez ikakve nade da će se za njih pronaći kupac…
October 13, 2006 at 12:13 #9121
RimtuTiTukiParticipantMa ja stvarno ne kuzim, moji vec 4 godine prodaju 75m2 derutnog potkrovlja u koje treba ulozit 15k eura da se dovede u stanje za zivjet, a 30k da se napravi luksuzni stan sa centralnim, krovnim prozorima, itd…a prodaju ga za 60 milja eura dakle 75 m2 za 75-90k eura, a skoro centar grada… i jos ima plin…
Prvi kupac se javio tek sad, a tri godine ga prodaju… gad me gadno sjebao, jer moji sad razmisljaju o prodaji, dok je pred tjedan dana bilo price o tome da ga samo prepisu na mene…
Ja ti jos nemogu rec dal sam zainteresiran ili nisam… kako stvari sada stoje, ja cu sebi sredit Malku za zivjet nekih 5-10 godina, a aonda cu ic u ovako nesto sta ti pricas…
Preporucam tebi isto, nadji nesto u derutnom stanju, kupi za male novce i sredi. Npr ja u ovih 30k eura racunam centralno, nove instalacije struje, vode, kanalizacije, plina, betonsku plocu poda, toplinsku izolaciju krova, novu stolariju, novi parket i keramiku, dakle imam vise posla nego da je to rohbau…
October 13, 2006 at 12:23 #9122
mobyParticipantEvo da te informiram o cjenama na Kosovu onom van metohije.
u mojoj kuci [5 katova] prosli tjedan prodan stan od 38 m2 za 90.000 EURA!!
Da, ok, mozes sad pricat da ga je kupio neki idiot, ali i oni su kupci !cupakosu
Stan do mene takodjher 38 m2 prodaje se za nekih 80k Eura.
stan u prizemlju 42 m2 [novoadaptiran sta je je] prodan za 80k eura
u kuci do moje stan 60 m2 juzna strana [citaj pogled na more] 88k Eura
E sada da nebi ispalo sve crno
narvno BOSANAC iz moje kuce odselio jer je kupio u Pobrima dvojnu kucu s pogledaom na cijeli kvarner, ispred zeleni pojas, velicine 150 m2
za 70.000 EURA!!!
znaci mjenjaj putovnicu za bosansku i mozda uleti neka prilika! :smt064
October 13, 2006 at 12:33 #9123
B051LjKoParticipantJest jest, puno toga je van pameti ali pomoći neke i nema… Prolem s derutnim stanovima… bolje rečeno rupama je njihova nemala cijena… Ovo tvoje zvuči čak i povoljno… u prosjeku se mjesta u kojima se ne može živjeti cijene oko 1000E/m2, i da kupim tako nešto opet nemam s čime to srediti (jer me stišće kredit) nadalje, problem kod kupnje je stanje stana koje nema šanse da dobije adekvatnu procijenu (niti adekvatan iznos kredita)… Duga stvar je samo sređivanje, imam dvije apsolutno lijeve ruke i sve bih morao datgi drugima da rade… pitanje je koliko bi to koštalo, i koliko bi cijela gnjavaža potrajala…. Da ne spominjem moja skoro 2 metra i probleme s potrkovljima…. poznavajući moju spretnost u roku od dvije godine bi dobio Parkinsona….
October 13, 2006 at 12:36 #9124
B051LjKoParticipantE sada da nebi ispalo sve crno
narvno BOSANAC iz moje kuce odselio jer je kupio u Pobrima dvojnu kucu s pogledaom na cijeli kvarner, ispred zeleni pojas, velicine 150 m2
za 70.000 EURA!!!
znaci mjenjaj putovnicu za bosansku i mozda uleti neka prilika! :smt064
Daj ovo zvuči kao znanstvena fantastika…. od sestrina muža ujak prodaje kuću u pobrima…. Stvarno prekrasna kuća, nedavno završena, iznimno ukusno projektirana i uređena…. prodaje se za sitnih 500.000 Eura
BTW. Moby, ja mogu skužit da stanovi u Opatiji, Iki,k Ičićima i Lovranu koštaju po 2K eura… eli ne mogu skužit istu tu cijenu (ili zno manju) u GOrnjim Srokima, Donjim Jugima, Lijevoj Mrduši ili Desnom testisu…
October 13, 2006 at 14:11 #9125
mobyParticipantTo je upravo poanta mojeg posta!
Cijene ABNORMALNO variraju i tesko je nac neki dobar odnos placeno/dobiveno, jaaako tesko.
-
AuthorPosts
- The forum ‘Kupujem’ is closed to new topics and replies.